Welkom aan boord op Zr.Ms van Speijk

Ervaar de komende weken het leven aan boord van Zr.Ms. van Speijk op reis van Den Helder naar o.a. New York, Lissabon en Londen. Iedere donderdag is er een nieuwe aflevering van Welkom aan boord op het Defensie Youtube kanaal.

Zr. Ms. Van Speijk is een van de multipurposefregatten van de Koninklijke Marine.

Multipurposefregat
Het multipurposefregat (M-fregat) is inzetbaar voor oppervlakteoorlogsvoering en onderzeebootbestrijding. Het heeft eigen luchtverdediging aan boord.

Op de boeg staat de NAVO-aanduiding van het fregat: F828.

Waar komt de naam vandaan?
Het schip is genoemd naar Jan Carel Josephus van Speijk. De zelfopoffering van deze man zorgde voor grote bewondering in het prille Koninkrijk der Nederlanden. Zo besloot Koning Willem I op 11 februari 1831 dat er altijd een schip bij de Koninklijke Marine zou varen dat Van Speijk heet. De resten van zijn schip werden gekoesterd. De mast heeft bijvoorbeeld nog enige tijd voor het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder gestaan, maar moest na enige decennia worden vervangen door een nieuw exemplaar. Toch bleef die mast in de wandelgangen ‘de mast van Van Speijk’ heten.

Embleem
Het embleem is afgeleid van het gemeentewapen van Amsterdam, dat is beladen met een afbeelding van de exploderende boot van Van Speijk. Het embleem toont in keel (= rood) een paal van sabel, beladen met een exploderende, omgewende, houten 19e-eeuwse gaffelkanonneerboot van zilver. Alles op een golvende schildvoet van azuur. De embleemspreuk is ‘Dan liever de lucht in’ en staat in Latijnse letters van zilver op een lint van keel (= rood).


Bekijk hieronder de eerste aflevering van Welkom aan boord.

Klik hier voor meer informatie over Jan Carel Josephus van Speijk.

Tekst en beeld: Koninklijke Marine

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.