Wisseling van de wacht bij de Koninklijke Marine: René Tas nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten (CZSK)

Vice-admiraal René Tas heeft gisteren vice-admiraal Rob Kramer opgevolgd als de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten en Admiraal Benelux (ABNL). Rob Kramer ging met pensioen (functioneel leeftijdsontslag). De traditionele wisseling van de wacht vond plaats op de marinebasis in Den Helder met bijpassend militair ceremonieel. Hier was een afvaardiging van de Defensietop, het marinepersoneel, het bedrijfsleven en media aanwezig. Ter afsluiting werd vice-admiraal Kramer traditioneel uitgeroeid als dank voor zijn jarenlange inzet.

De afgelopen vier jaar heeft Kramer naar eigen zeggen veel kunnen bereiken dat hij aan het begin voor ogen had, maar niet alles. Zo is er nu meer zicht op persoonlijke loopbaan van werknemers binnen de marine, en focust P&O nu vooral op personeel. Maar zowel corona als personeelstekort hebben Kramer voor moeilijke keuzes gesteld. Kramer kijkt wel met trots en genoegen terug op de afgelopen vier jaar, trots op de collega’s en blij met alle contacten die hij heeft kunnen leggen.
Hierna zal hij vrijwilligerswerk gaan doen bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, als voorzitter van Station Den Helder. Ook is hij van plan om, zodra de coronacrisis echt voorbij is, veel te reizen met zijn vrouw Colette.

Den Helder, 22 september 2017. Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk draagt het commando over de Zeestrijdkrachten, alsmede de functie van Admiraal Benelux, over aan vice-admiraal Rob Kramer.

De loopbaan van Tas bij Defensie begon in 1982, bij het Koninklijk Instituut voor de Marine. Hij voer daarna op diverse marineschepen waarmee hij aan verschillende internationale operaties deelnam zoals Sharp Guard in de Adriatische Zee en missies in de Perzische Golf en het Verre Oosten. Tussendoor was hij stafofficier strategisch beleid bij de Supreme Allied Commander Europe (SACE) en voerde hij het commando over Hr.Ms. Van Speijk waarmee hij deelnam aan operatie UNIFIL Maritiem.

Na een plaatsing bij de Defensiestaf in Den Haag, kreeg hij in 2010 het commando over Hr.Ms. Tromp. Het schip nam onder zijn commando deel aan een missie bij de kust van Libië en de anti-piraterij operatie Ocean Shield. Hierna werkte hij achtereenvolgens in diverse rollen bij de Defensiestaf. In 2018 vertrok hij naar de Verenigde Staten voor een functie in de rang van schout-bij-nacht bij het hoofdkwartier van de NATO Supreme Allied Commander Transformation (SACT).

Den Helder, 9 september 2021. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal René Tas.

Met zijn lange loopbaan en ruime operationele ervaring op diverse niveaus krijgt Tas nu de taak om de marine de komende vier jaar op koers te houden. De in 2020 gepubliceerde Defensievisie 2035 is hierbij leidend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.