Witte Anjer: symbool van waardering voor veteranen

De Witte Anjer is bekend geraakt als de bloem die Prins Bernhard zo goed als altijd op zijn revers droeg. Een verse bloem met een stevig formaat. Minder mensen weten dat het dragen van de witte anjer begon kort na de inval van het Duitse leger in Nederland. Gewone Nederlanders droegen de bloem toen als teken van verzet tegen de Duitse overheersing.

16-17 Veteranendag IMG_1477

Momenteel wordt de witte anjer vooral gepresenteerd als het symbool van waardering voor veteranen. Vandaar dat de bloem, tegenwoordig een kunstbloem, duidelijk zichtbaar is bij allerlei veteranenactiviteiten in het land. Ook bij de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag in Den Haag doen tienduizenden mensen de witte anjer op. De oorsprong van deze uitrol ligt bij een groep Libanonveteranen die in 2006 dit idee lanceerden en met een winkelwagentje vol echte witte anjers het Binnenhof aandeden.

witte anjer draaginstructie

 

 

Brede betrokkenheid

Niet alleen ‘gewone mensen’ die veteranen een warm hart toedragen, dragen de witte anjer. Langzaam maar zeker groeit de groep van betrokken bedrijven en overheidsinstanties die meedoen. Daarnaast stellen de burgemeesters en wethouders van veel Nederlandse gemeenten een voorbeeld door in de laatste week van juni een anjer op te doen. Echter, het grootste voorbeeld is natuurlijk Z.M. de Koning: ook hij draagt de witte anjer, niet alleen bij de festiviteiten in Den Haag, maar ook de week daarvoor.

Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg gaat de komende drie jaar de campagne voor de witte anjer stevig ondersteunen.

v fonds logo

Nieuwe witte anjer

Dit jaar wordt tijdens de Nederlandse Veteranendag een nieuwe witte anjer geïntroduceerd. Het blijft een herkenbare bloem, maar kan op de kleding worden geplakt en hoeft niet meer opgespeld te worden: nóg een reden om hem te dragen.

koning witte anjer

www.veteranendag.nl

foto’s: stichting Veteranendag

Dit artikel afkomstig uit de Militaire Courant, editie juni 2018. Lees hier het persbericht: PERSBERICHT – op 6 juni 2018 verschijnt de eerste editie van de Militaire Courant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.