Historie van een bedrijf: DAF Trucks

DAF Trucks: al meer dan negentig jaar leverancier van Defensie 

DAF Trucks uit Eindhoven heeft sinds de oprichting in het jaar 1928 veel defensievoertuigen geleverd. Oprichters en broers Hub en Wim van Doorne blonken uit door technisch vernuft, dankzij hen zagen allerlei bijzondere vindingen het daglicht. Bijvoorbeeld een terreinauto die vooruit en achteruit kon rijden en een amfibievoertuig. Allemaal innovaties die hun tijd ver vooruit waren. Al voor de Tweede Wereldoorlog heeft DAF speciaal voor Defensie voertuigen ontwikkeld, zoals terreinwagens en pantservoertuigen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de ‘3-tonner’ gelanceerd, de vrachtwagen die meer dan dertig jaar dienst heeft gedaan. Hier zijn verschillende versies van gemaakt. Veel militairen die in de krijgsmacht gediend hebben zullen goede herinneringen hebben aan de zo herkenbare diesellucht die altijd rond dit voertuig hing. De 3-tonner werd breed ingezet, bijvoorbeeld in Libanon, tijdens de missie van de Verenigde Naties. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de 4-tonner gelanceerd, die nog steeds bij de krijgsmacht in allerlei varianten rondrijdt.   
Tienduizenden vrachtwagens en personenauto’s zijn sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw aan Defensie geleverd. Er werd ook aan het buitenland geleverd, recentelijk nog tekende DAF een contract van honderden vrachtwagens voor de Belgische krijgsmacht.   

Beeld: Nederlands Instituut voor Militaire Historie 

Het lijkt hier wel een militaire staat! 
In de bijna honderd jaar dat DAF bestaat, maken hun voertuigen op sommige plekken ook deel uit van het Nederlandse straatbeeld. Uitgever Jan Louwers blikt terug: ‘In de jaren negentig van vorige eeuw woonde ik in een studentenhuis in Eindhoven samen met een student uit Polen. Zijn land was net vrij, na jaren de militaire macht van de Sovjet-Unie gevoeld te hebben. Hij proefde in Nederland de vrijheid. Maar na een paar dagen kwam hij naar me toe en zei: “Het lijkt hier wel een militaire staat!” Vol ongeloof keek ik hem aan. Nederland een militaire staat!? “Ja, want er rijden hier heel veel militaire vrachtwagens door de straat!” Wat bleek: vlak bij Eindhoven was de militaire rijschool gevestigd. Dagelijks reden tientallen DAF 4-tonners door de Eindhovense straten. En zo was Nederland in de ogen van een bewoner van een voormalig Oostblokland een militaire staat.’ 

Dit artikel is eerder verschenen in de Militaire Courant, editie december 2021.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.