Museum in de kijker: Nationaal Tinnen Figuren Museum

In deze webserie lichten we elke keer een museum uit dat de Militaire Courant verspreidt. Na een tijd zonder bezoekers kunnen ze een steuntje in de rug wel gebruiken, maar vooral heeft elk militair museum een bijzondere collectie of rondleiding die de moeite waard is. Als je alle musea achter elkaar zet, heb je genoeg tips voor een hele vakantie plezier!

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen aan de Vecht bestaat dit jaar 35 jaar. Ter gelegenheid daarvan maakte het museum een bijzondere jubileumtentoonstelling met werk van 35 van ‘s werelds beste miniatuurschilders van tinnen figuren, afkomstig van Wit-Rusland (Belarus) tot aan de Verenigde Staten van Amerika en Canada. Een tweede kleinere tentoonstelling gaat over ‘Nederland viert 75 jaar vrijheid’.

In de vaste expositie laat het museum onze westerse geschiedenis en cultuur zien in miniatuur en ook de geschiedenis van het (tinnen) modelfiguur.

Object uitgelicht
De foto’s hieronder laten een veldslag zien tussen de bisschop van Utrecht tegen de burggraaf van Coevorden, die plaatsvond op 28 juli 1227 in Ane, dicht bij Ommen. Deze slag, wat daaraan vooraf ging en wat daarna gebeurde is verbeeld in vier grote en tot in detail uitgewerkte diorama’s. De bisschop van Utrecht werd samen met een overmachtig leger van 500 edelen en hun manschappen in de pan gehakt door de burggraaf van Coevorden met een legertje Drentse boeren, bewapend met hooivorken en dorsvlegels.

Tijdens het bezoek aan het museum kunnen kinderen zich uitstekend vermaken met het beschilderen van tin of het maken van een wandschildering puzzeltocht. Kinderen kunnen ook een speurtocht doen door het museum met ouders of hun verzorger. Ook worden er demonstraties tingieten gegeven.

Activiteiten zonder museumrondleider:

  • Tinnen figuren beschilderen
  • Puzzelen (wandschildering puzzel)
  • Speuren door het museum (speurtocht)

Gesloten op maandag en open op andere dagen van 13.00 uur t/m 17.00 uur.

www.tinnenfigurenmuseum.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.